Kaliman caribe 1

XVIII Habanos Festival се проведе в Куба от 29 февруари до 4 март и премина под знака на 50-та годишнина на абсолютния глобален лидер в света на пурите – COHIBA

Март 11, 2016

Uno de los grandes amores de los Cubanos – el Habano

 

Хавана, март 2016

 

За 18-та поредна година Куба стана домакин на най-престижното международно събитие за любителите на най-хубавите пури в света – Habanos. Корпорация Habanos S.A притежава 70% от световното производство и 80% от пазарния дял на този вид продукция. Програмата на XVIII Habanos Festival отдаде чест на най-разпознаваемият в цял свят и забележителен глобален бранд – COHIBA.

“Cohiba” е първото име на тютюна. Записано е от Христофор Колумб в дневниците му, посветени на индианското племе Таинос. Cohiba е авангардна, иновативна, ултра премиална и луксозна. Приела е предизвикателството да изненадва ценители и колекционери с престижни новости и отличителност. Вплитайки любов и традиции в съвършенството, Cohiba е гордостта на кубинската тютюнева култура и притежава магическата сила на изкушението. 

Благословена мистика и енигматичност

В историята за създаването на марката се преплитат съдбите на велики личности, традиции, майсторство, човешките съдби на имена като Фидел Кастро, Селия Санчес, Едуардо Риберо, първата школа жени торседорки и прецизността в избора им, историята на Къщата на мистериите.

Богатият резиденски квартал на американската, британската и кубинска захарна буржоазия е мястото, на което се намира забележителната фабрика El Laguito. Създадена като резиденция на богато социално активно семейство, след смъртта на патриарха на къщата, тя бива предоставена на имотните компании и за известно време е изоставена. След 1970 г. приютява първата школа торседорки, които под ръководството на Едуардо Риберо развиват протоколните пури на младата Кубинска държава. Фидел Кастро проявява изключителна далновидност в разработването на новата марка пури.

Cohiba – Магическата сила на изкушението

Три от четирите листа, от които е създадена Cohiba – seco, ligero и medio tiempo престояват в кедрови бъчви, за да ферментират допълнително. Това отнема от остротата на тютюна и омекотява аромата му. След като през 1966 г. марката започва да се предлага като протоколна пура от Фидел Кастро, а през 1982г. стартира и на световния пазар. В момента Cohiba е представена в четири премиум линии: Класическа, Siglo, Maduro и Behike.

От бранда Cohiba се раждат и всички ексклузивни издания в световен мащаб – Jarra Cerramica, Reserva и Grand Reserva.  

Тази година брандът отбелязва 50 годишния юбилей на марката с три нива на ексклузивност и три нови издания:

Cohiba Medio Siglo

Представлява допълнение към линия Siglo в нов формат, който съответства на съвременните тенденции. Ще се вплете в линията като стандартно издание в къс модерен формат и среден към силен вкус. Взима размерите от Siglo I и Siglo VI – дължина 102 и ринг 52.

Humidor Cohiba Majestuosos 1966

Първо юбилейно издание, с ексклузивно производство – точно 1966 броя за цял свят. Брандирана с допълнителен юбилеен пръстен , Cohiba Majestuosos 1966 е пура с иновативен формат, солиден калибър и изискан аромат. Силна територия на вкуса, подходяща за любителите на интензивните и комплексни аромати. Изданието е представено в ексклузивен умидор с елегантна и семпла линия, извит профил със стилизирана винтидж линия от 60-те години, покрит е с десет слоя брилятен лак.

Cohiba 50 Anniversario

Второто ултра ексклузивно юбилейно издание. Създаден ограничен брой умидори – 50, всеки от тях с по 50 пури Cohiba Grandiosos. Първата пура в историята на Habanos с ринг 60 мм. Допълнителен пръстен с изключително модерна декоративна топография, съчетана с най-модерните изящни техники на печат в колониална стилистика краси всяка от навитите 2500 пури – номерирана индивидуално.

50-те пури са поставени в кабинетен умидор, изработен от редки благородни дървесни материали – кедър, явор и абанос. След продължително експериментиране в лицето на умидора са вградени истински листа лихеро от местността Вуелта Абахо, внимателно селектирани и запечатани със златна отливка от 24 карата злато. Използвана е комбинация от лакови покрития и специална техника за извличане на въздуха между листата и златната отливка. Деликатната изработка е дело на френските майстори дизайнери от Elie Blue.

В умидора са добавени и необходимите аксесоари за всеки ценител на пури – травъл умидор за пет пури, изработен от абанос и кедър с изображение на о-в Куба, покрито с 24 каратово златно покритие; пепелник от фин арменски обсидиан с автентични листа от Вуелта Абахо и 24 каратова отливка; пурера; специално чекмедже, в което могат да се съхраняват пръстените на изпушените пури.

Cohiba 50 Anniversario има изключителна колекционерска стойност. Всеки умидор е номериран и ще носи името на собственика си със сертификат за собственост и автентичност, разписан от корпорация Habanos S.A. Умидорът разполага и с устройство за дистанционно контролиране на влажността и температурата на въздуха – управлявано от мобилно приложение за смартфон.

Умидор N1 беше представен на аукциона по време на Gala Dinner и бе закупен за 320 000 евро. Сумата е дарена на Кубинското здравеопазване.

По време на Фестивала внимание беше отделено и на още няколко бранда и концепции. Новостите тази година:

Anejados – концепция на Habanos, лансирана през 2014г. с две издания, която представя пури отлежали между 5 и 8 години след навиването им, престояли в оригиналните си кутии, с които биват продавани. Без да въздействат върху основните органолептични свойства, годините придават опитност, чувственост, характер, елегантност и мистицизъм. Anejados напомня за нещо неизказано, което ни кара да желаем, изненадва ценителя, повежда го към нови измерения и усещания.

Всички кутии носят печат Revisado, което означава, че всяка пура е прегледана преди предаване към търговската мрежа. Новите издания, обявени тази година – Partagas Coronas Gordas и Hoyo de Monterrey Hermosos No 4 ще бъдат на пазара през лятото на 2016г.

Традиционно програмата на Фестивала беше изпълнена с разнообразие от дейности, посещения на фабрики и плантации, търговски семинар. На специална вечер беше отдадена чест на изключителната торседорска професия, датираща от 200 години.

По повод 15-тото си издание, състезанието Habanosommelier премина под знака на нов формат – Maestro de Maestros. В Гранд Финала участие взеха победители от изданието през последните 10 години. Преминавайки няколко теста – ритуал по срязване и поднасяне на пурата, умения за разпознаване на пурите със затворени очи, интерактивна комуникация с клиенти, препоръчителни съчетания между напитка и пура, участниците показаха таланта си, а кубинската школа отнесе трофея.

В ежегодното предизвикателство за запазване на най-дълга пепел имаше изключително дамско присъствие на финала, на който участниците търпеливо пазиха пепелта върху своите Ramon Allones Gigantes. Победител стана ценител от Англия. 

XVIII Habanos Festival премина в пет емоционални дни с участието на международен музикален състав, изненади и неповторимост.